Friday, May 24, 2013

Da li je Alen Halilovic zasluzio toliku paznju BH javnosti?

Oni su ponos nase drzave...
U posljednje vrijeme se mozda i previse diglo prasine oko Hrvata Alena Halilovica mladog fudbalera Zagrebackog Dinama. Zaista, ne prodje ni jedan dan a da neke nase novine ili neki nas portal ne objavi neki tekst o Alenu Halilovicu. U zadnje vrijeme su nasi mediji poceli toliko da pretjeruju u pisanju o njemu tako da je to vec postalo dosadno i naporno. Naravno, svi bi mi voljeli da je mali Alen odabrao nasu zemlju, zemlju za koju je ne tako davno igrao i njegov otac. Ali nazalost od samog pocetka se znalo za koga ce Alen igrati i tu nije bilo dileme. Trebalo ga je pustiti na miru. Ovako nasi mediji mu samo jos vise dizu rejting i kuju ga u zvijezde, odnosno nasi mediji mu samo povecavaju popularnost. Cak sta vise ni njegovi Hrvati mu ne pridaju toliku paznju kao mi. Izgleda da je mali sebi umislio da je Messi. Nazalost takvi smo mi Bosanci kad predjemo iz opanaka u cipele, odnosno sto bi rekao nas narod "kada se popapucimo". Zaista je glupo da se pise toliko o jednom Hrvatu a da se neki nasi talenti spomenu samo onako u prolazu, cisto reda radi. Neki nasi talentovani fudbaleri koji javno kazu da im je jedino Bosna u srcu su zapostavljeni od strane medija a dok im rubrike puni jedan Hrvat koji je cijelo vrijeme sutio i cekao priliku da zaigra za svoje Hrvate, Hrvat ciji je dedo Bosanac javno rekao da je Alenu bolje da igra za Hrvatsku. Usporedimo recimo neke klince iz nase lige koji kvalitetom nimalo ne zaostaju za Alenom Halilovicem a o kojima se rijetko kada napise koja recenica u nasim medijima. Evo npr. zasto se ne pise o Arminu Hodzicu, 18-godisnjem talentovanom napadacu Zeljeznicara. Hodzic je ove sezone za prvi tim Zeljeznicara postigao 4 gola i 2 asistencije, dok je za juniore ovog tima postigao 19 golova. Uspjeh je jos veci ako se zna da je pred kraj prvenstva poceo dobijati vecu minutazu. Za razliku od njega Halilovic je ove sezone za ekipu Dinama postigao 2 gola i imao 1 asistenciju. Pa po cemu je to sad bolji Halilovic od Hodzica. Jel mozda po tome sto igra za Dinamo, sto igra ligu prvaka ili upravo po tome sto igara za Hrvatsku. Smijesno ako je to mjerilo necijeg kvaliteta. Usput samo da napomenem da je nas Hodzic igrac Engleskog Liverpula ali je na posudbi u Zelji i da je pred njim velika karijera.
Zaista nasi mediji bi trebali vise paznje posvecivati nasim fudbalerima i onima koji zele igrati za Bosnu a ne drugima koji su okrenuli ledja nasoj drzavi.
Za reprezentaciju nase zemlje igraju i trebaju igrati samo oni koji srcem vole nasu zemlju, samo hrabri zmajevi koji bi poginuli ako treba na terenu. Stvar je cista kao suza. Oni koji se tako ne osjecaju i ne trebaju nam. Sjetih se rijeci jednog pravog patriote, covjeka koji treba da bude uzor svim nasim klincima, covjeka koji je bez ikakvog razmisljanja odbio poziv velike Njemacke i zaigrao za svoju zemlju, za jednu i jedinu BOSNU I HERCEGOVINU, a to je naravno veliki Sergej Barbarez. Naime, Barba je jednom rekao: "...ili si patriota ili nisi, ili zelis da igras za svoju domovinu ili ne, treceg nema. Nikoga ne treba moliti, to je ispod svake casti. Svako mora da zna gdje i kome pripada..."

No comments:

Post a Comment