Thursday, May 16, 2013

Ko je kriv sto gubimo veliki broj talentovanih fudbalera?

Mozda je suvisno o tome govoriti, mozda cak i dosadno. Ali cinjenica je da zbog necije nepaznje, necijeg nemara ili mozda neceg treceg iz godine u godinu gubimo veliki broj fudbalera koji na kraju odluce igrati za druge drzave. Postavlja se pitanje zasto je to tako, ko je kriv? Pojedincima je izgleda bitno da oni uredno prime svoje plate pa selektiraju igrace po preporukama raznih menadzercica, a nije ih briga za mnostvo nasih talenata koji igraju po najjacim Evropskim ligama, a koji javno kazu da zele igrati za svoju zemlju, naravno ako se pozovu. Ali nazalost isti ti talenti obicno nikada ne dobiju zvanican poziv od nasih selektora pa na kraju za svoje dobro odluce igrati za  druge zemlje. Naravno, vecinu njih ne trebamo kriviti, jer sta ce kad vide da nisu pozeljni u svojoj zemlji. Pa ne mogu oni doci ne pozvani na neko okupljanje reprezentativnih selekcija.
Izet Hajrovic jedan od izgubljenih
Rekao bih historija se ponavlja. Sjetimo se samo koliko smo fudbalera izgubili u proslosti. Sjetimo se samo jednog Zlatana Ibrahimovica kojem su se tadasnji rukovodioci naseg fudbala smijali, govorili kako mi imamo takvih igraca na pretek, kako je on vise za kosarku a ne za nogomet itd. a covjek kasnije postade jedan od najboljih fudbalera na planeti. Sjetimo se samo koliko nam je fudbalera ukrala Hrvatska, Srbija, Slovenija....i koliko nam danas kradu. Kada je doslo do smjene tih zlotvora naseg fudbala i kada su dosli neki drugi ljudi mislili smo da je to samo proslost i da se takve stvari nece vise desavati. Ali izgleda da smo se prevarili. Situacija se nije toliko popravila. Cak sta vise nasi selektori javno pokazuju da im nije stalo da pokupimo ono sto nam pripada. Takodjer, nas savez umjesto da se doslovno otima i bori do zadnje kapi krvi za nase dragulje poput Halilovica, Kolasinca, Hrgote....oni ih hladno prepustaju drugima, a drugi se sluze svim sredstvima da ih zadrze u svojim reprezentacijama jer naravno drugi znaju procjeniti sta je kvalitet i koliko ce ti klinci vrijediti u buducnosti. Umjesto toga nas savez organizira neke kampove sirom Evrope. To je lijepo nema sta, za svaku pohvalu ali to je trebalo davno uraditi. Ali ovdje se postavlja pitanje sta je sa formiranim fudbalerima, jel njih trebamo prepustiti drugima. Istina nas savez je, po njima, napravio veliki posao kada je pozvao bracu Hajrovic, Seferovica, Halilovica i Kolasinca da budu gosti prijateljskom susretu nase zemlje i Slovenije. Tako kazu da su uradili sve sto se moglo uraditi da ih pridobijemo da igraju za nas. Smijesno zaista. Pa zar trebaju ovako formirani fudbaleri koji vrijede milione da dodju na neko sijelo. Mislim koja to zemlja jos radi. Naravno kao produkt toga cirkusa izgubismo Izeta Hajrovica i Harisa Seferovica a na dobrom smo putu da izgubimo i malog Halilovica i Kolasinca. Vratimo se samo unazad 2 do 3 godine kada je tada talentovani Izet Hajrovic doslovno molio da se pozove u neku od nasih selekcija i glasno porucivao da zeli igrati za nasu zemlju, ali uzalud su bili vapaji Hajrovica. Nasi strucni selektori su govorili da mi imamo boljih talenata od njega. Kada Izet postade jedan od najboljih igraca Svicarske lige, nas divni selektor Safet Susic se malo zainteresova za njega. Cak je isao da ga gleda u jednoj utakmici, ali Hajrovic opet bi uskracen za poziv. I naravno, prolazili su dani ali Hajrovic je uzalud cekao da ga se pozove. I kako to obicno biva stigao je poziv Svicaraca bas u vrijeme kada ga je nas savez pozvao na sijelo u Sloveniju. Naravno, Svicarci su bili mnogo ozbiljniji i konkretniji u svojoj namjeri. I tako ga mi izgubismo za sva vremena. Slicna situacija je zadesila i Harisa Seferovica. 
U posljednje vrijeme mnogo prasine se diglo oko malog Alena Halilovica, sina Seada Halilovica nekadasnjeg reprezentativca nase zemlje. Naime, dok Hrvati vode veliku borbu i dok se sluze svim i svacim da Alen ostane zauvjek njihov i da postane jos jedan u nizu fudbalera kojeg su nam oteli, nas selektor Safet Susic hladno izjavljuje da ne zeli rat sa Hrvatima, da Alen jos za par godina nece imati mjesta u nasoj reprezentaciji, da trenutno uopste ne razmislja o malom Alenu, da se nada da ce Alen zaigrati za Hrvatsku jer je to i logicno....i time gospodin Susic jos jednom pokazuje svoju nezainteresovanost. Umjesto da izjavljuje nesto ohrabrujuce i da se bori za njega, on ovakvim izjavama samo jos vise demoralise ovog dragulja i jos ga vise udaljava od drzavnog dresa. Rekao bih svaka cast selektore.
Branimir Hrgota
Medjutim, nije Halilovic jedini nas igrac u ovom trenutku za kojeg se Hrvati zestoko bore da ga pridobiju da igra za kockaste. Tu je jos jedan izuzetno talentovani mladi fudbaler Borussie Monchengladbach za kojeg se Hrvati otimaju. To je Branimir Hrgota, napadac koji je rodjen u Zenici a koji trenutno igra za Svedsku U21 reprezentaciju. Naravno, ne treba ni napominjati da nas savez nije ni repom mrdnuo kako bi Hrgota zaigrao za nasu drzavu. Vjerovatno mozda nisu ni culi za njega. S druge strane Hrvati su gotovo pa obavili posao oko Hrgote. Naime, Hrvatski savez je vec nekoliko puta obavio razgovor sa Hrgotom, a dva puta su slali ljude koji su isli na noge Hrgoti i pregovarali sa njim. Ne prave oni sijela misleci da ce tako pridobiti nekog fudbalera.

Ono sto je posebno interesantno jesu mladje selekcije nase drzave. Bas me zanima po kojem se kriteriju biraju kandidati za pojedine selekcije. Da li je to po onom sto pokazuju u svojim klubovima ili po necem drugom. Uzmimo primjer nasu mladu reprezentaciju i selektora Vladu Jagodica. Ako se bira po onome sto pokazuju i kako igraju za svoje klubove u trenutnom sastavu mlade reprezentacije, ruku na srce, samo nekoliko fudbalera zasluzuje poziv. Gospodin Vlado Jagodic kao selektor nase mlade reprezentacije treba da stvara fudbalere za nasu A reprezentaciju. Istina Jagodic radi dobro svoj posao ali sigurno je da je i on velikim dijelom odgovoran zasto smo izgubili nekoliko veoma talentovanih fudbalera i nekoliko koje cemo sigurno izgubiti u buducnosti.
Bahrudin Atajic velika nada Celtica
Definitivno na Jagodicevom spisku bi se trebali naci fudbaleri kao sto su Kenan Kodro, mladi napadac koji igra za B tim Real Sociedada i koji uveliko kuca na vrata prvog tima ovog kluba, zatim Bahrudin Atajic mlada nada Skotskog velikana Celtica. Naime, Atajic je nekoliko puta izjavio da zeli igrati za nasu zemlju i da ceka poziv, ali nazalost gospodin Jagodic nista ne poduzima. Inace Atajic je odbio da igra za mladu reprezentaciju Svedske cime je jasno pokazao za koga zeli igrati. Ali bojim se da ce zbog nemara naseg selektora biti jos jedan u nizu izgubljenih.
Takodjer, selektori nasih pojedinih selekcija bi trebali obratiti paznju na sljedece talentovane fudbalere a nas savez bi trebao uciniti sve da ih jednog dana vidimo u dresu nase reprezentacije. Izmedju ostalih to su:
1. Dino Arslanagic (klub: Standard de Liege, rodjen: 1993. visina: 1,94 cm, pozicija: stoper, cijena: 600.000 eura)
2. Sead Hajrovic (klub: Arsenal, rodjen: 1993., visina: 1,85 cm, pozicija: stoper,)
3. Muamer Tankovic (klub: Fulham, rodjen: 1995., visina: 1,79 cm, pozicija: napadac)
4. Admir Seferagic (klub: FC Basel, rodjen: 1994., pozicija: napadac)
5. Haris Tabakovic (klub: BSC Young Boys, rodjen: 1994., visina: 1,94 cm, pozicija: napadac)
6. Nedim Sacirovic (klub: FC Luzern, rodjen: 1994., pozicija: zadnji vezni)
7. Ermin Besic (klub: AS Beauvais, rodjen: 1993., visina: 1,85 cm, pozicija: golman)
8. Raif Husic (klub: FC Bayern Munchen, rodjen: 1996., visina: 1,90 cm, pozicija: golman)
9. Admir Terzic (klub: Borussia Dortmund, rodjen: 1992., visina: 1,84 cm, pozicija: stoper)
10. Sasa Strujic (klub: Alemannia Aachen, rodjen: 1991., visina: 1,85 cm, pozicija: lijevi bek)
11. Ali Suljic (klub: FC Chelsea, rodjen: 1997.,pozicija: stoper)
12. Anjur Osmanovic (klub: FC Chelsea, rodjen: 1994., pozicija: centralni vezni)
13. Adis Omerbasic (klub: FC Schalke 04, rodjen: 1995., visina: 1,85 cm, pozicija: desni bek)
14. Kenan Mujezinovic (klub: VfB Stuttgart, rodjen: 1995., pozicija: golman)
15. Elvedin Kaltak (klub: Borussia M., rodjen: 1996., pozicija: golman)
 

No comments:

Post a Comment